ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ-ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Πέμπτη, 21 Μάιος 2015 00:00
                                   Μετά απο διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων του συλλόγου μας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Κο Ιγνάτιο,συζητήθηκαν και  συναποφασίστηκαν τα εξής:
 
             1)Στις φωτογραφήσεις ιερών μυστηρίων ,οι φωτογράφοι θα πρέπει να συμμορφώνονται γενικά με τους κανόνες της Εκκλησίας, καθώς είναι συνυπέυθυνοι μαζί με τους ιερείς για την απρόσκοπτη τέλεση του ιερού Μυστηρίου.

             2)Οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες θα πρέπει να ειναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι και καθαροί. Η ενδυμασία ορίζεται ως εξής: Για τους άνδρες υφασμάτινο παντελόνι και πουκάμισο ή κοντομάνικο μπλουζάκι με γιακά και κουμπιά. Για τις γυναίκες μακριά φαρδιά φούστα και όχι έξωμη πάνω ενδυμασία.
             3)Κατά την προσέλευσή τους για φωτογράφηση Ιερών Μυστηρίων οφείλουν , πρίν την έναρξη του μυστηρίου να επιδεικνύουν στόν υπεύθυνο ιερέα την επαγγελματική τους ταυτότητα ή την ταυτότητα μέλους του Σ.Ε.Φω.Βι.Μ. για την επαλήθευση των προσωπικών τους στοιχείων. Ο ιερέας έχει ενημερωθεί από τους μελλόνυμφους ή γονείς του βρέφους που πρόκειται να βαπτισθεί και έχει κατατοπίσει τους μελλονύμφους ή τους γονείς για τά συμφωνηθέντα μεταξύ Σ.Ε.Φω.Βι.Μ. και Ιεράς Μητροπόλεως.

     α)Για εκείνους πού δεν προσκαλούν επαγγελματίες φωτογράφους , θα πρέπει να ενημερώνουν τον υπεύθυνο ιερέα για το ονοματεπώνυμο του φωτογράφου/εικονολήπτη που θα παρίσταται στην τελετή. Αυτοί οι ερασιτέχνες οφείλουν νά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους π ε ρ ι ο ρ ι σ μ έ ν α κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και θα λαμβάνουν γνώση από πριν για τις οδηγίες τελέσεως των μυστηρίων και τον παρόντα κώδικα Δεοντολογίας.

     β)Στην περίπτωση που το ζευγάρι έχει επιλέξει για φωτογράφο/εικονολήπτη μέλος του ΣΕΦΩΒΙΜ ,ο ιερέας θα σημειώνει μόνο το όνομα του συλλόγου και όχι του εικονολήπτη-φωτογράφου εφόσον η επίδειξη της ταυτότητας δηλώνει ότι ο εν λόγω φωτογράφος αποδέχεται και τηρεί τον κώδικα Δεοντολογίας.

             4)Θα επιτρέπονται εντός του Σολέα  μονο ένας φωτογράφος κι ενας εικονολήπτης ,οι οποιοι θα βρίσκονται σε λογική αποσταση απο το ζευγάρι και τον ιερέα. Δεν θα τοποθετούνται με πλάτη στην Ωραία Πύλη  ή με πλάτη στον ιερέα ἤ τους ιερείς πού τελούν το μυστήριο. Εξαίρεση αποτελούν μονο οι σημαντικές στιγμές όπως οι αρραβώνες, το στεφάνωμα και ο χορός του Ησαία ή η στιγμή της βάπτισης του παιδιού στην κολυμβήθρα. Σε τυχόν αλλαγές γωνίας λήψης , οφείλουν να περνούν π ί σ ω από το ζευγάρι (εφ' όσον ο χώρος το επιτρέπει) πάντα με ε υ λ ά β ε ι α και δ ι α κ ρ ι τ ι κ ά.
Στήν περίπτωση βοηθών φωτογράφων είτε αυτοί θα βρίσκονται εκτός του Σολέα ,είτε θα υπάρχει ένας βοηθός πίσω ακριβώς από τις ανθοστήλες. Κανείς δεν θα κινείται ά σ κ ο π α μπροστά ή κοντά στο ζευγάρι ή τους ιερείς. Απαγορεύονται ρητώς τα νοήματα από φωτογράφους σε νεόνυμφους, γονείς, κουμπάρους για «πόζες» κ.τ.τ. κατά τήν ιεροτελεστία.

             5)Απαγορεύεται ρητώς η καθυστέρηση ή η παρέμβαση του φωτογράφου/ εικονολήπτη στην ώρα τέλεσης των μυστηρίων είτε για τήν έναρξη είτε για τη λήξη έναρξης . Επιβάλλεται σεβασμός στο ωράριο του ιερού ναού και κάθε παραβίαση-αργοπορία θα σημαίνει μετάθεση του μυστηρίου σε άλλη ώρα κατά τη διακριτική ευχέρεια του ιερού ναού.

             6)Απαγορεύονται αυστηρά κατά τη φωτογράφηση/βιντεοσκόπηση η άνοδος  στην Ωραία Πύλη και στον Αρχιερατικό Θρόνο.

             7) Μετά την τέλεση του μυστηρίου, η φωτογράφιση των νεονύμφων μέσα στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο για δύο έως τέσσερις  οικογενειακές φωτογραφίες και φυσικά απαγορεύονται οι απρεπείς «πόζες». Οι υπόλοιπες μπορούν να ληφθούν ε κ τ ό ς του Ιερού Ναού.

             8) Επιβάλλεται η καλή συνεργασία με τους νεοκώρους που εργάζονται εντός του Ιερού Ναού.

             9) Ο παρών Κώδικας Δεοντολογίας θα αποδίδεται και σε φωτογράφους μη μέλη του Σ.Ε.Φω.Βι.Μ. για να ενημερώνονται σχετικά.